Strona główna Redakcja Współpraca Źródła historyczne Konkursy

Zarejestruj / Zaloguj

DOŁĄCZ DO NAS!

i odkryj historię w najnowszym wydaniu

Dołącz do społeczności histurion.pl, zakładając nowe konto lub logując się poprzez portal facebook.

  • Poznaj innych miłośników historii
  • Odkrywaj historię i poznawaj dzieje postaci historycznych
  • Poznawaj historię z pierwszej ręki ściągając źródła historyczne z naszej bazy
  • Przejrzyj spersonalizowane dane historyczne, np. które postaci historyczne obchodzą z Tobą urodziny

Rejestracja


Załóż nowe konto

LUB
Załóż nowe konto z



Jesteś już użytkownikiem?    Zaloguj się

Zaloguj się w serwisie histurion.pl

Możesz zalogować się w naszym serwisie podając swój adres e-mail oraz hasło podane podczas rejestracji. Możesz również zalogować się poprzez portal facebook.


Nie mam jeszcze konta



Zaloguj się z

Załóż nowe konto w serwisie histurion.pl



Ceny i koszty życia w Rzymie w I w.n.e.

2006-10-14 | Autor: Wojciech Bogdański



Seneka, w jednym z pism stwierdził, że dzienny koszt wyżywienia jednej osoby, w wyjątkowo skromnych warunkach, można zmieścić w 2 asach (1/2 sesterca). Prace wykopaliskowe prowadzone w Pompejach, doprowadziły do odkrycia wielu ważnych elementów, m.in. domowego kosztorysu, który ustalał koszt utrzymania jednej rodziny (3 osoby + 1 niewolnik) na sumę około 8 asów, co zgadza się z powyżej przytoczoną opinią Seneki. W tym miejscu zamieszczę ekspertyzę z wielu list znalezionych w Pompejach, oczywiście opierając się na dostępnej literaturze. Mówiąc o koszcie określonych dóbr, nie można zapominać o dużym zróżnicowaniu cenowym. Zwykła purpurowa tunika mogła kosztować i 10.000 sesterców a ekskluzywny stół ponad milion sesterców. Uczta mogła kosztować setki tysięcy sesterców, w jednym z rachunków koszt uczty opiewał na 200 000 sesterców. Typowe ceny w Rzymie I wieku n.e.:



Ceny towarów (w sestercach)
Pszenica400
Jęczmień400
Soczewica400
Siemię lniane600
Funt mięsa wieprzowego48
Funt mięsa wołowego32
Oporządzona gęś800
Nieoporządzona gęś400
Królik600
Funt mięsa z dzika64
Funt mięsa z dzika48
Funt mięsa z kozy48
I jakości mięso ryb morskich96
II jakości mięso ryb morskich64
I jakości mięso ryb słodkowodnych48
II jakości mięso ryb słodkowodnych32
100 szt. ostryg400
25 szt. marchwi24
Funt fasoli16
10 brzoskwiń16
50 orzechów laskowych16
10 małych jabłek16
sextar (0,55 l) świeżego sera32
Funt suchego sera48
I jakości oliwa z oliwek160
II jakości oliwa z oliwek96
Miód I jakości160
Ocet24
Sól400
5 główek sałaty 1 jakości16
Tunika od 16
Czyszczenie tuniki 4
Funt chleba 1 as
1 zwykły talerz 1 as
1 muł520
1 m2 ziemi budowlanej na Palatynie100
Wejście do łaźni, za jedna osobę1 kwadrans
1 modius (8,733 l) żyta12 asów
1 modius pszenicy30 asów
1 modius łubinu3 asy

Sesterc Galby

Sesterc cesarza Galby z mennicy w Rzymie z 68 r.n.e., brąz Av: IMP SER GALBA AVG TR P, popiersie udrapowane I w wieńcu laurowym w prawo. Rev: SPQR-OB-CIV SER w trzech liniach otoczone wieńcem laurowym. RIC 262. BMC 117, Cohen 297.


As Galby

As cesarza Galby z mennicy w Rzymie, brąz. Av: IMP SER SVLPIC GALBA CAES AVG TR P, popiersie w wieńcu laurowym w prawo. Rev: CERES AVGVSTA, S C na dole, Ceres siedzaca w lewo, trzymająca dwie gałązki maku i kaduceusz (?). RIC 326, Cohen 20.



Podziel się!
        
Przeczytaj również...

Wyraź swoje zdanie :

Komentujesz jako użytkownik niezarejestrowany - gość. Z tego powodu, zanim komentarz pojawi się na stronie będzie musiał zostać zaakceptowany przez naszą redakcję. Aby Twój komentarz został od razu opublikowany na naszych łamach zachęcamy do darmowej rejestracji!

9 celnych komentarzyDodaj komentarz
Redaktor


Dodano: 2006-12-29
Jako uzupełnienie: płace miesięczne w Rzymie w I wieku n.e.:
- sekretarz: 15 denarów,
- nauczyciel: 12 denarów,
- goniec: 9 denarów,
- legionista: 20 denarów,
- pretorianin (rodzaj policji miejskiej) w Rzymie: 60 denarów,
- centurion: ok. 300 denarów.

System pieniężny funkcjonujący w tym czasie:
- aureus (moneta złota, ok. 7,85 g),
- denar (moneta srebrna, ok. 3,8 g, 25 denarów = 1 aureus),
- kwinar (moneta srebrna, ok. 2 g, 2 kwinary = 1 denar),
- sesterc (moneta brązowa 25-30 g, 2 sesterce = 1 kwinar),
- dupondius (moneta brązowa ok. 12 g, 2 dupondiusy = 1 sesterc),
- as (moneta miedziana, ok. 11 g, 2 asy - 1 dupondius),
- semis (moneta brązowa, 3-4 g, 2 semisy = 1 as),
- kwadrans (moneta miedziana, ok. 3 g, 4 kwadranse = 1 as).

Armia rzymska za cesarza Oktawiana liczyła w czasie pokoju 150 ooo legionistów. Roczny koszt jej utrzymania wunosił 1 368 000 aureusów czyli 10,74 tony złota.
Redaktor


Dodano: 2006-12-30
Pretorianie byli przede wszystkim gwardią cesarską, pełnili też służbę policyjną, ale było to bardziej drugorzędne zadanie.
Użytkownik


Dodano: 2007-03-10
z tego wynika że goniec nie miał za co wyżywić żony i dziecka
Użytkownik


Dodano: 2007-07-09
Numismaticus mam pytanie, ile miesięcznie zarabiałby przeciętny rzemieślnik np.
stolarz, cieśla, garbarz.
Sorry, że Cię dręczę, ale ciekawość mnie zżera:))
Gość


minowy
Dodano: 2010-01-03
Ta tabela jest bez najmniejszego sensu!
Skoro wyżywienie jednej osoby kosztuje 1/2 sesterca to znaczy ze jedna osoba może się żywić jednym królikiem (600 sestercow)... 1200 dni?!
Gość


Marek
Dodano: 2010-04-17
Szkoda , że nie ma przy przyprawach i zbożach jednostek miary. Pszenica 400 sestercji - za kilo? za kwintal? za tone?
Gość


Juliusz Cezar
Dodano: 2011-11-27
Moim zdaniem coś tu mocno nie gra. Te ceny są z kosmosu! Nie wyobrażam sobie aby legionista po prawie półrocznym narażaniu swego życia mógł sobie kupić tylko nieoporządzoną gęś! 400 sesterców to 100 denarów. No chyba, że to ja tu się w czymś pogubiłem...
I jak do tych cen ma się 1m.kw. ziemi budowlanej na Paladynie za 100 sestercji o równowartości 650 gram koziny...
Królik 150 denarów??! Po co walczyć? Lepiej łapać króliki! :)
Gość


Aulus Plaucjusz
Dodano: 2012-09-15
Ciekawe ale nie podane jest np.za jaką ilość oliwy trzeba było zapłacić te 160 sesterców.
Gość


Aulus Plaucjusz
Dodano: 2012-09-15
Jak to możliwe,że oporządzona gęś była droższa od muła.

Nasz facebook

Ciekawostka

Postać historyczna

Losowe zdjęcie

Historia

Inne

Copyright © 2006-2016 by histurion.pl. Korzystając z portalu akceptujesz regulamin.